Plichten vrijwillige syndicus-verhuisd

4 antwoorden [Laatste bericht]
WimB
Offline

Ik woon in een gebouw met 8 appartementen. Omdat een professionele syndicus niet goedkoop was heb ik vrijwillig de rol van syndicus op mij genomen. Een collega op het werk vertelde me nu dat er een nieuwe wet is met veel meer plichten voor de syndicus.
Geldt dit dan ook voor mij als onbezoldigd syndicus of is dit enkel voor de professionele kantoren? En waar moet ik op letten?
 

Quimmo
Offline
De wet spreekt niet over

De wet spreekt niet over onbezoldige of professionele syndicus, dus geldt hij voor elke syndicus.

Ook verplicht voor elke syndicus is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering. Dit is ook voor uw eigen bescherming, gezien u persoonlijk aansprakelijk gesteld kunt worden voor sommige fouten die u maakt als syndicus, al doet u dit vrijwillig en gratis. De wet vermeldt ook expliciet dat de kosten van deze verzekering ten laste van de vereniging van mede-eigenaars is. Dit vermijdt meteen discussies met uw mede-eigenaars.

De wet is al gestemd, maar wordt pas van kracht in het najaar, 3 maand na publicatie in het Staatsblad. Wij wijden een reeks artikels aan de nieuwe wet, waar we proberen de impact te schetsen op het beheer van een mede-eigendom. Deze artikels worden eventueel aangevuld met nieuwe informatie als deze beschikbaar komt.

____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom.

WimB
Offline
Ik lees dat de syndicus dan

Ik lees dat de syndicus dan ook een nieuwe versie van de basisakte en het reglement moet opmaken, aangepast aan de nieuwe wetgeving. Ik ben geen jurist, vraag me af hoe ik dit moet aanpakken.

Quimmo
Offline
U kunt hiervoor uw notaris

U kunt hiervoor uw notaris misschien eens aanspreken. Het risico is wel dat de notarissen erg veel werk gaan hebben met dit soort zaken.
Er bestaan ook wel andere mensen die gespecialiseerd zijn in dit soort werk, even Googelen zou wel iets moeten opleveren.

U kunt misschien zelf wel al eens kijken of er werkelijk veel aangepast dient te worden, misschien kunt u het zelf wel. Een overzicht van de nieuwe wet vind u hier.

Indien het enkel gaat om het conform maken met de wet en er zijn geen verdere aanpassingen, is er geen notariële akte nodig.
 

____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom.

Quimmo
Offline
Test 1

Test 1

____________________________________________
De gratis website voor elke mede-eigendom.

Klik hier voor meer informatie